Perfect Project

The Stockholm Residence

Het Antwerps architectenbureau Bulk Architecten ontwierp The Stockholm Residence voor de stadsbewoner van de toekomst. Het geheel is een schoolvoorbeeld van hoe je meerwaarde kan creëren zonder te raken aan de eigenheid van de buurt.

Het hippe torentje omvat 24 stadsappartementen met inpandige loggia’s en 2 penthouses. Alle eenheden genieten van een gemeenschappelijke binnentuin. Gelegen tussen de oude stad en de vernieuwde dokken ligt The Stockholm Residence als het ware aan de toegangspoort van de levendige Cadixwijk. De vernieuwde tramlijn stopt bovendien vlakbij en brengt je helemaal tot aan het Centraal Station.

De oostelijk georiënteerde voorgevel is een prachtig staaltje architectuur. De appartementen zijn kwaliteitsvol afgewerkt. De penthouses op de bovenverdieping zijn de kroon op het werk: van daaruit geniet je van een mooi uitzicht over het bruisende Eilandje.


De penthouses op de bovenverdieping zijn de kroon op het werk


Perfect garden

De blikvanger is het paviljoen in het midden van de tuin. Het is een gezellige en uitnodigende ontmoetingsplaats waar kan worden gefeest, gebabbeld en getoast. De lantaarns en grondspots zorgen voor sfeervol verlichte paden en bomen, waardoor het ook na zonsondergang aangenaam vertoeven is in deze prachtige groene ruimte tussen stad en water.

Perfect Facts

The Stockholm Residence

BEN (BIJNA ENERGIE NEUTRAAL)

  • E-peil: 30
  • K-peil: 18

DUURZAAMHEIDSAMBITIE

  • Kwaliteitswaarborg & opvolging na oplevering
  • Kwalitatieve bouwmaterialen
  • Optimale daglichttoetreding

CO2 NEUTRAAL

MAXIMAAL COMFORT

  • Fietsenstalling inbegrepen
  • Privatieve binnentuin
  • Vloerverwarming en -koeling
  • Oplaadpunten voor elektrische fietsen
  • Voorzieningen / aansluitingen voor
  • elektrische wagens
  • Ondergrondse parking
  • Openbaar vervoer vlakbij
  • Comfort

    Comfortabel en betaalbaar wonen draagt bij tot een algemeen gevoel van geluk, houvast en zekerheid. Licht en ruimte spelen hierbij een voorname rol. Ook het kunnen benutten van gemeenschappelijke ruimtes, zoals een binnentuin, biedt een antwoord op maat van het moderne stadsleven.

    De appartementen in The Stockholm Residence zijn maximaal voorzien van licht en levensruimte. Ze vormen een knusse cocon in de bruisende havenbuurt. De zuidwestelijke binnenhoek zorgt voor de verbinding tussen straat en tuin. Elke wooneenheid heeft een loggia waar het aangenaam vertoeven is op zonnige dagen.

    Bij het uittekenen van dit project is veel aandacht besteed aan flexibiliteit en diversiteit. Er zijn verschillende woningtypes die onderling combineerbaar zijn: je bepaalt zelf hoe je wil wonen. Een optimale temperatuur wordt verkregen dankzij de vloerverwarming en -koeling en de aanwezige sunscreens. 

  • Garden

    Niets zo zalig als buiten genieten van de zon, met je blik in het groen. Op adem komen op een stil plekje in de stad na een drukke dag, alleen of samen met anderen. Met veel aandacht voor planten- en materiaalkeuze hebben de landschapsarchitecten van Landinzicht een open en overzichtelijke tuin ontworpen die plantenrijkdom en geborgenheid uitstraalt.

    De randen van de tuin worden gevormd door bloeirijke borders, struiken en bodembedekkers. Centraal worden bolvormige grasheuvels ingericht met daarop ranke, vooral inheemse bomen, die volop kunnen groeien met hun wortels in de volle aarde. Ze leveren schaduw en filteren het felle zonlicht, maar hun doorzichtige kruinen laten toch nog voldoende licht door. De inrichting van de tuin is bewust sober en rustig.

    Paden, aangelegd in aardekleurige kasseien van Belgische makelij, banen zich een weg door de tuin, weg van de gevels. Zo kunnen de bewoners van de gelijkvloerse appartementen in alle rust en beslotenheid van hun stukje tuin en terras genieten.

  • Future

    Naast comfortabel wonen staat dit prestigieuze project garant voor levenslang aangenaam wonen. Specifieke architecturale ingrepen maken het gebouw open en luchtig. Ondanks het grote bouwvolume heeft The Stockholm Residence ook een speels karakter.

    Bij de oplevering van The Stockholm Residence is gekozen voor kwalitatief hoogstaande materialen die levenslang meegaan. Het gebouw is uitgerust met de meest moderne snufjes en voorzieningen, zoals een ondergrondse parking met laadpalen voor elektrische wagens.

    Ook als investering is The Stockholm Residence zeer geschikt. De specifieke neutraliteit die het gebouw kenmerkt, laat toe om hier zowel je kantoor als je woonst te huisvesten. Wie intekent, kan de ruimte indelen én voorkeursmaterialen kiezen.

Perfect architecture

’t Eilandje

Met Koen Van Bockstal van Bulk Architecten in Antwerpen, mede-ontwerper van The Stockholm Residence, praten we over het vertalen van de opdracht naar een concreet concept en wonen op ‘t Eilandje.

Lees het interview »

Dit project was een samenwerking tussen Bulk Architecten, Sergison Bates Architects en Bovenbouw. Hoe verliep deze interactie?

CIP bracht een aantal architectenteams samen om dit stadsblok uit te tekenen, wat zeer zinvol is. We creëerden samen een nieuw stuk stad op het Eilandje, dus het is belangrijk dat het resultaat een samenhangend geheel vormt. De uitdaging was om vooral geen eenheidsworst te creëren, maar ook geen verschillen te forceren. Dat is mijns inziens goed gelukt: de vijf gebouwen zijn fundamenteel anders door gestalte en typologie, maar ze hebben een coherente diversiteit.

Hoe zorg je ervoor dat een nieuwbouw past in de omgeving?

We streefden naar het idee om een soort pakhuis neer te zetten, een beetje wat je zou verwachten in deze havenomgeving. Het is een vrij groot stadsblok en het is belangrijk dat er voldoende samenhang is, waardoor de gebouwenrij natuurlijk aanvoelt. In de beginfase wisselden we voornamelijk ideeën uit over het gewenste karakter en de uitstraling van het gebouw. Geleidelijk aan evolueerde dit van aparte concepten tot een samenhangend verhaal.

Wat waren de grootste uitdagingen?

‘t Eilandje heeft een vrij herkenbaar beeld. Dit voormalige havengebied vraagt om een connectie met het verleden, om gebouwen die zich verankeren met de omgeving. We tonen dan ook respect voor het historisch belang van het gebied en de transformatie van havengebied naar woongebied.

We waren ons ook zeer bewust van de grote verantwoordelijkheid om op ‘t Eilandje een stadsblok neer te zetten. We keken daarom naar bepalende omgevingsfactoren, zoals het nabije water van de dokken en de herkenbare Cadix-sfeer, met kasseien en de typische bedrijvigheid die eigen is aan een haven. Het resultaat is dat The Stockholm Residence sterk en robuust oogt, maar toch een residentieel karakter heeft. Het is een eenvoudig, maar verfijnd gebouw.

Mogen we het een trots torentje noemen?

Absoluut. Het is fier dat het er staat, naast de grote, forse gebouwen. Het lijkt nog het meest op een pakhuis: The Stockholm Residence is een hoger gebouw dan de andere en kijkt uit op het Kattendijkdok. Het heeft een hoge, fiere gevel met een repetitie van rationele bouwdelen. Het kroontje bovenaan is letterlijk de kroon op het werk, waar je de zon ziet schitteren. Het gebouw heeft dan ook het potentieel om uit te groeien tot een landmark.

Kan je de sfeer en de filosofie van The Stockholm Residence beschrijven?

We wilden binnenin een bepaalde atmosfeer creëren, een plaats waar mensen comfortabel kunnen leven en zich thuis voelen. We bouwden de appartementen daarom rond een centrale kern. Een heldere logica, maar door de hoek die we creëerden, profiteren de appartementen en penthouses van een ruimer effect. De woonkwaliteit wordt gegarandeerd door de overhoekse terrassen en diagonale vergezichten.

Kan je een aantal speciale troeven uitlichten?

De 26 appartementen zijn compact, maar bezitten alle kwaliteiten van een loft. Ondanks de densiteit die eigen is aan de stad, behouden we zonlicht in het binnengebied. Dankzij specifieke architecturale ingrepen, zoals grote raampartijen, zijn de wooneenheden ook maximaal voorzien van licht en levensruimte. Er is in de August Michielsstraat geknipt, zodat we een verlengstuk vormen met de straat. Daar voorzien we voor de bezoekers een grote groene binnenplaats, waar de zon vrij spel heeft.

De groene gevel leent zich ook uitstekend tot inpandige balkons of ‘loggia’s’, die bescherming bieden tegen blootstelling aan weerelementen en buitenstaanders. De loggia’s vormen een verlengstuk van de binnenruimte, met een maximaal buitengevoel. Je kan dus genieten van de buitenlucht, met een prachtig uitzicht op de omgeving.

Het is dus ook een heel functioneel gebouw?

Absoluut. The Stockholm Residence is geen showbeest, maar je geniet des te meer. Het gebouw is ontworpen om een leven lang in te wonen, met veel oog voor detail. We zetten dan ook in op kwalitatief hoogstaande materialen, die levenslang meegaan. Het is volgens mij een mooi voorbeeld van toekomstgericht wonen.

©2019 CIP | Construction & Investment Partners N.V. | Algemene voorwaarden | Cookies | Powered by hooox

Stockholm Residence gebruikt jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de diensten te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren. Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste algemene voorwaarden en cookieverklaring gelezen te hebben.